ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α2 – Πιστοποιητικό επάρκειας εξ αποστάσεως χειριστή

Τί είναι το πιστοποιητικό Α2?

Το πιστοποιητικό Α2 (“Πιστοποιητικό επάρκειας εξ αποστάσεως χειριστή“) είναι το πιστοποιητικό χειριστή που απαιτείται με βάση τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση drone στην υποκατηγορία Α2 της ανοιχτής κατηγορίας.

Με το πιστοποιητικό Α2 θα μπορείτε σε γενικές γραμμές να πετάτε:

  • βαρύτερα drones, σε αστικό περιβάλλον και σε απόσταση 30 μέτρων (ή 5 μέτρων με ενεργοποιημένη τη λειτουργία “χαμηλής ταχύτητας”) από κόσμο, περιουσίες κλπ.

Για ποιά drone απαιτείται πιστοποιητικό Α2?

Drones με ετικέτα αναγνώρισης κλάσης:
Αν το drone σας ζυγίζει πάνω από 900gr και έως 4kg και θέλετε να πετάξετε σε αστικό περιβάλλον και κοντά σε κόσμο, θα πρέπει να έχετε πιστοποιητικό Α2. Αυτό πρακτικά περιλαμβάνει drones όπως πχ. Mavic 3 Pro, Mavic 3 Enterprise, Matrice 30 κλπ.

Αν το drone σας ζυγίζει πάνω από 4 kg (πχ. σειρά Inspire  ή σειρά Μatrice 300 κλπ.) και θέλετε να πετάξετε σε αστικό περιβάλλον και κοντά σε κόσμο, θα πρέπει να έχετε πιστοποιητικό χειριστή για την ειδική κατηγορία.

“Legacy” drones (χωρίς ετικέτα αναγνώρισης κλάσης):
Από 1/1/2024 τα drone που δεν φέρουν ετικέτα αναγνώρισης κλάσης και έχουν βάρος >250gr πετούν μόνο στην υποκατηγορία Α3.

Δείτε αναλυτικότερα στον επίσημο ιστότοπο της EASA:
https://www.easa.europa.eu/en/domains/civil-drones-rpas/open-category-civil-drones

elearning.heliland.com

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Α2 

Το πρόγραμμα Α2 προϋποθέτει ότι ο χειριστής κατέχει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης Α1/Α3 και περιλαμβάνει:

  • Εγκεκριμένο κατά EASΑ εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την ΥΠΑ, που έχει διαμορφωθεί από έμπειρους εκπαιδευτές της heliland, με σκοπό την εύκολη αλλά ουσιαστική σας κατάρτιση.
  • Ευέλικτα on-line μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας της Heliland με διαδραστικό περιεχόμενο που μπορείτε  να ολοκληρώσετε με το δικό σας ρυθμό από την άνεση του σπιτιού σας.
  • Απεριόριστα επαναληπτικά κουίζ για να εξασφαλίσετε ότι θα περάσετε τις θεωρητικές εξετάσεις.
  • Δια ζώσης εξέταση στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ή On-line proctored εξέταση από το σπίτι σας, αφού ολοκληρώσετε την εκπαίδευση, σε χρόνο που σας εξυπηρετεί.
  • Δωρεάν επανεξέταση (εάν αυτό ποτέ χρειαστεί).
  • Την υποστήριξη της Heliland, σε κάθε σας βήμα, ακόμα και μετά την απόκτηση της άδειάς σας. Η Heliland είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής, διάθεσης και τεχνικής υποστήριξης drones στην Ελλάδα.

Συχνές Ερωτήσεις – FAQ

Πρέπει να είστε τουλάχιστον 16 ετών.

Τα on-line μαθήματα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες τρεις (3) θεματικές ενότητες, τις οποίες πρέπει να έχετε ολοκληρώσει πριν δώσετε τις θεωρητικές εξετάσεις:

  1. Μετεωρολογία
  2. Επιδόσεις πτήσης ΣμηΕΑ
  3. Μέθοδοι τεχνικού και επιχειρησιακού μετριασμού των κινδύνων στο έδαφος

Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας υπάρχουν επαναληπτικές ερωτήσεις για την κάθε ενότητα και αφού ολοκληρώσετε όλες τις ενότητες υπάρχουν επαναληπτικά κουίζ εφ’ όλης της ύλης για την προετοιμασία σας για τις θεωρητικές εξετάσεις.

Έχετε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέχρι να δώσετε τις θεωρητικές εξετάσεις. Ωστόσο η πλειοψηφία ολοκληρώνει συνήθως τη διαδικασία μέσα σε 24-48 ώρες.

Μόλις εγγραφείτε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε απεριόριστο αριθμό επαναληπτικών κουίζ! Το σύστημα των επαναληπτικών κουίζ χρησιμοποιεί μια συνεχώς ανανεούμενη βάση ερωτήσεων και δημιουργεί για σας ένα νέο κουίζ κάθε φορά.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όποιος κάνει τα επαναληπτικά κουίζ αρκετές φορές, τα πάει πολύ καλά στις εξετάσεις!

Αφού έχετε ολοκληρώσει την on-line εκπαίδευση και είστε έτοιμοι, μπορείτε να κλείσετε εύκολα από την πλατφόρμα μια ημερομηνία που να σας βολεύει για τις θεωρητικές εξετάσεις.

Οι θεωρητικές εξετάσεις Α2 διεξάγονται πλέον με φυσική παρουσία στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ή on-line (proctored on-line exams). Για τις on-line εξετάσεις θα χρειαστεί να έχετε επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop, κινητό ή tablet, καλή σύνδεση internet και να ακολουθήσετε τη διαδικασία proctoring  (πριν την έναρξη των εξετάσεων θα γίνει η ταυτοποίησή σας, έλεγχος του χώρου και κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει η κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή σας να είναι ενεργά για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας.)

Οι θεωρητικές εξετάσεις Α2 έχουν 30 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Από την ώρα έναρξης της θεωρητικής εξέτασης έχετε στη διάθεσή σας 40 λεπτά για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Η πλειοψηφία  πάντως τελειώνει κατά μέσο όρο σε 15-20 λεπτά, χάρη στην εκπαίδευσή μας και τα επαναληπτικά κουίζ προετοιμασίας.

Ο βαθμός που απαιτείται για να περάσετε τις θεωρητικές εξετάσεις είναι 75%.

Στην περίπτωση που ήσασταν απών στις εξετάσεις ή τυχόν δεν περάσατε, θα μπορέσετε να ξαναδώσετε στις επόμενες θεωρητικές εξετάσεις χωρίς επιπλέον χρέωση.

Αφού ολοκληρώσετε με επιτυχία τις θεωρητικές εξετάσεις Α1-Α3, θα σας δώσουμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά ολοκλήρωσης της διαδικασίας για να υποβάλετε στην πλατφόρμα της ΥΠΑ αίτηση για έκδοση του πιστοποιητικού Α2.

Μόλις η αίτηση σας εγκριθεί, κατεβάζετε το πιστοποιητικό Α2 από την πλατφόρμα της ΥΠΑ.

Η άδεια Α2 ισχύει για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής της.

Σαφώς. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός δεν ξεχωρίζει την ερασιτεχνική από την επαγγελματική χρήση στην ανοιχτή κατηγορία. Θα πρέπει πάντα όμως να τηρείτε τις προϋποθέσεις και περιορισμούς των πτήσεων της υποκατηγορίας Α2 της ανοιχτής κατηγορίας.

Ημερομηνίες τμημάτων Θεωρίας STS
για κατόχους Α2
[ 3ήμερα τμήματα, 1 ΠΣΚ, 09:00-17:00 ]

Φεβρουάριος 2024

1ο Τμήμα :
23 - 25 Φεβρουαρίου (1 ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

Μάρτιος 2024

1ο Τμήμα :
29 - 31 Μαρτίου (1 ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

(Θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής του
τμήματός σας όταν εγγραφείτε)

Για οποιαδήποτε απορία ή για περισσότερες
πληροφορίες καλέστε στο:
6934118470

Ημερομηνίες τμημάτων Θεωρίας STS
[ 6ήμερα τμήματα, 2 ΠΣΚ, 09:00-17:00 ]

Φεβρουάριος 2024

1ο Τμήμα :
23
-25  Φεβρουαρίου & 01-03 Μαρτίου  (2ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

Μάρτιος 2024

1ο Τμήμα :
29
-31 Μαρτίου & 05-07 Απριλίου  (2ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

(Θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής του
τμήματός σας όταν εγγραφείτε)

Για οποιαδήποτε απορία ή για περισσότερες
πληροφορίες καλέστε στο:
6934118470