ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α1/Α3 – Πιστοποιητικό ολοκλήρωσης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης

Τί είναι το πιστοποιητικό Α1-Α3?

Το πιστοποιητικό Α1-Α3 (“Πιστοποιητικό ολοκλήρωσης ηλεκτρονικής εκπαίδευσης“) είναι το πιστοποιητικό χειριστή που απαιτείται με βάση τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση drone στις υποκατηγορίες Α1 και Α3 της ανοιχτής κατηγορίας.

Είναι το πιο απλό, οικονομικό και εύκολο πιστοποιητικό με το οποίο θα μπορείτε σε γενικές γραμμές να πετάτε:

 • ελαφρά drones, σε κατοικημένη περιοχή και κοντά σε κόσμο
 • βαρύτερα drones, μόνο σε μη κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από κόσμο, περιουσίες κλπ.

Για ποιά drone απαιτείται πιστοποιητικό Α1-Α3?

Drones με ετικέτα αναγνώρισης κλάσης:
Αν το drone σας ζυγίζει πάνω από 250 gr θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον πιστοποιητικό Α1-Α3. Αυτό πρακτικά περιλαμβάνει όλα τα drones εκτός από την σειρά Mini, όπως πχ. dji Air, Mavic, Inspire, Matrice κλπ.

Προσέξτε όμως:

 • Με το πιστοποιητικό Α1-Α3 επιτρέπεται να πετάτε μόνο τα ελαφρά drones (<900gr) σε κατοικημένη περιοχή και κοντά σε κόσμο (πχ. dji Αir 3, Mavic 3 Classic κλπ.).
 • Αν έχετε βαρύτερο drone (>900gr και <4kg) (πχ. Mavic 3 Pro, Mavic 3 Enterprise, κλπ.) και θέλετε να πετάξετε εντός κατοικημένης περιοχής ή κοντά σε κόσμο, θα πρέπει να έχετε πιστοποιητικό Α2. Αλλιώς, θα πρέπει να πετάξετε σε μη κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από ανθρώπους, περιουσίες κλπ.

“Legacy” drones (χωρίς ετικέτα αναγνώρισης κλάσης):
Με το πιστοποιητικό Α1-Α3 θα μπορείτε επίσης να πετάτε κανονικά τα παλαιότερα drones που δεν έχουν ετικέτα αναγνώρισης κλάσης και ζυγίζουν <25kg (πχ. Spark, Mavic Air, Mavic Pro, Phantom, Inspire 1 κλπ.) στην υποκατηγορία όμως Α3 της ανοιχτής κατηγορίας, δλδ. σε μη κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων από ανθρώπους, περιουσίες κλπ.

Δείτε αναλυτικότερα στον επίσημο ιστότοπο της EASA:
https://www.easa.europa.eu/en/domains/civil-drones-rpas/open-category-civil-drones

elearning.heliland.com

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Α1-Α3 

 Το πρόγραμμα Α1-Α3 περιλαμβάνει:

 • Εγκεκριμένο κατά EASΑ εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την ΥΠΑ, που έχει διαμορφωθεί από έμπειρους εκπαιδευτές της heliland, με σκοπό την εύκολη αλλά ουσιαστική σας κατάρτιση.
 • Ευέλικτα on-line μαθήματα μέσω της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας της Heliland με διαδραστικό περιεχόμενο που μπορείτε  να ολοκληρώσετε με το δικό σας ρυθμό από την άνεση του σπιτιού σας.
 • Απεριόριστα επαναληπτικά κουίζ για να εξασφαλίσετε ότι θα περάσετε τις θεωρητικές εξετάσεις.
 • On-line Εξέταση από το σπίτι σας, αφού ολοκληρώσετε την εκπαίδευση, σε χρόνο που σας εξυπηρετεί.
 • Δωρεάν επανεξέταση (εάν αυτό ποτέ χρειαστεί).
 • Την υποστήριξη της Heliland, σε κάθε σας βήμα, ακόμα και μετά την απόκτηση της άδειάς σας. Η Heliland είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής, διάθεσης και τεχνικής υποστήριξης drones στην Ελλάδα.

Συχνές Ερωτήσεις – FAQ

Πρέπει να είστε τουλάχιστον 16 ετών.

Τα on-line μαθήματα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εννέα (9) θεματικές ενότητες, τις οποίες πρέπει να έχετε ολοκληρώσει πριν δώσετε τις θεωρητικές εξετάσεις:

 1. Ασφάλεια πτήσεων
 2. Περιορισμοί εναέριου χώρου
 3. Νομοθεσία για την αεροπορία
 4. Περιορισμοί ανθρώπινων επιδόσεων
 5. Επιχειρησιακές διαδικασίες
 6. Γενικές γνώσεις περί ΣμηΕΑ
 7. Προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων
 8. Ασφάλιση
 9. Προστασία από έκνομες ενέργειες

Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας υπάρχουν επαναληπτικές ερωτήσεις για την κάθε ενότητα και αφού ολοκληρώσετε όλες τις ενότητες υπάρχουν επαναληπτικά κουίζ εφ’ όλης της ύλης για την προετοιμασία σας για τις θεωρητικές εξετάσεις.

Έχετε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέχρι να δώσετε τις θεωρητικές εξετάσεις. Ωστόσο η πλειοψηφία ολοκληρώνει συνήθως τη διαδικασία μέσα σε 24-48 ώρες.

Μόλις εγγραφείτε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε απεριόριστο αριθμό επαναληπτικών κουίζ! Το σύστημα των επαναληπτικών κουίζ χρησιμοποιεί μια συνεχώς ανανεούμενη βάση ερωτήσεων και δημιουργεί για σας ένα νέο κουίζ κάθε φορά.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όποιος κάνει τα επαναληπτικά κουίζ αρκετές φορές, τα πάει πολύ καλά στις εξετάσεις!

Αφού έχετε ολοκληρώσει την on-line εκπαίδευση και είστε έτοιμοι, μπορείτε να κλείσετε εύκολα από την πλατφόρμα μια ημερομηνία που να σας βολεύει για τις θεωρητικές εξετάσεις.

Μπορείτε να κάνετε τις θεωρητικές εξετάσεις on-line από την άνεση του σπιτιού σας. Θα χρειαστεί να έχετε επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop και καλή σύνδεση internet.

Πριν την έναρξη των εξετάσεων θα γίνει η ταυτοποίησή σας και κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει η κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή σας να είναι ενεργά για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας.

Οι θεωρητικές εξετάσεις Α1-Α3 έχουν 40 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Από την ώρα έναρξης της θεωρητικής εξέτασης έχετε στη διάθεσή σας 50 λεπτά για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Η πλειοψηφία  πάντως τελειώνει κατά μέσο όρο σε 15-20 λεπτά, χάρη στην εκπαίδευσή μας και τα επαναληπτικά κουίζ προετοιμασίας.

Ο βαθμός που απαιτείται για να περάσετε τις θεωρητικές εξετάσεις είναι 75%.

Στην περίπτωση που ήσασταν απών στις εξετάσεις ή τυχόν δεν περάσατε, θα μπορέσετε να ξαναδώσετε στις επόμενες θεωρητικές εξετάσεις χωρίς επιπλέον χρέωση.

Αφού ολοκληρώσετε με επιτυχία τις θεωρητικές εξετάσεις Α1-Α3, θα σας δώσουμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά ολοκλήρωσης της διαδικασίας για να υποβάλετε στην πλατφόρμα της ΥΠΑ αίτηση για έκδοση του πιστοποιητικού Α1-Α3.

Μόλις η αίτηση σας εγκριθεί, η ΥΠΑ θα σας αποστείλει με mail το πιστοποιητικό Α1-Α3.

Η άδεια Α1-Α3 ισχύει για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής της.

Σαφώς. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός δεν ξεχωρίζει την ερασιτεχνική από την επαγγελματική χρήση στην ανοιχτή κατηγορία. Θα πρέπει πάντα όμως να τηρείτε τις προϋποθέσεις και περιορισμούς των πτήσεων των υποκατηγοριών Α1 και Α3 της ανοιχτής κατηγορίας.

Ημερομηνίες τμημάτων Θεωρίας STS
για κατόχους Α2
[ 3ήμερα τμήματα, 1 ΠΣΚ, 09:00-17:00 ]

Φεβρουάριος 2024

1ο Τμήμα :
23 - 25 Φεβρουαρίου (1 ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

Μάρτιος 2024

1ο Τμήμα :
29 - 31 Μαρτίου (1 ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

(Θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής του
τμήματός σας όταν εγγραφείτε)

Για οποιαδήποτε απορία ή για περισσότερες
πληροφορίες καλέστε στο:
6934118470

Ημερομηνίες τμημάτων Θεωρίας STS
[ 6ήμερα τμήματα, 2 ΠΣΚ, 09:00-17:00 ]

Φεβρουάριος 2024

1ο Τμήμα :
23
-25  Φεβρουαρίου & 01-03 Μαρτίου  (2ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

Μάρτιος 2024

1ο Τμήμα :
29
-31 Μαρτίου & 05-07 Απριλίου  (2ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

(Θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής του
τμήματός σας όταν εγγραφείτε)

Για οποιαδήποτε απορία ή για περισσότερες
πληροφορίες καλέστε στο:
6934118470