ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α1/Α2/Α3 – Πιστοποιητικό επάρκειας εξ αποστάσεως χειριστή

elearning.heliland.com

Πρόγραμμα A1/Α2/A3

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Α1/Α2/Α3” απευθύνεται σε όσους θέλουν πιστοποιητικό Α2, αλλά δεν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού Α1-Α3 και περιλαμβάνει:

 • Εγκεκριμένο κατά EASΑ εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την ΥΠΑ, που έχει διαμορφωθεί από έμπειρους εκπαιδευτές της heliland, με σκοπό την εύκολη αλλά ουσιαστική σας κατάρτιση.
 • Ευέλικτα on-line μαθήματα για τις κατηγορίες Α1-Α3 και Α2, μέσω της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας της Heliland με διαδραστικό περιεχόμενο που μπορείτε  να ολοκληρώσετε με το δικό σας ρυθμό από την άνεση του σπιτιού σας.
 • Απεριόριστα επαναληπτικά κουίζ για να εξασφαλίσετε ότι θα περάσετε τις θεωρητικές εξετάσεις.
 • Οn-line διαδικτυακή εξέταση Α1-Α3 και δια ζώσης ή on-line proctored εξέταση Α2, αφού ολοκληρώσετε την εκπαίδευση, σε χρόνο που σας εξυπηρετεί.
 • Δωρεάν επανεξέταση (εάν αυτό ποτέ χρειαστεί).
 • Την υποστήριξη της Heliland, σε κάθε σας βήμα, ακόμα και μετά την απόκτηση της άδειάς σας. Η Heliland είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες εισαγωγής, διάθεσης και τεχνικής υποστήριξης drones στην Ελλάδα.

Τί είναι το πιστοποιητικό Α2?

Το πιστοποιητικό Α2 (“Πιστοποιητικό επάρκειας εξ αποστάσεως χειριστή“) είναι το πιστοποιητικό χειριστή που απαιτείται με βάση τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για ερασιτεχνική ή επαγγελματική χρήση drone στην υποκατηγορία Α2 της ανοιχτής κατηγορίας.

Με το πιστοποιητικό Α2 θα μπορείτε σε γενικές γραμμές να πετάτε:

 • βαρύτερα drones, σε αστικό περιβάλλον και σε απόσταση 30 μέτρων (ή 5 μέτρων με ενεργοποιημένη τη λειτουργία “χαμηλής ταχύτητας”) από κόσμο, περιουσίες κλπ.

Για ποιά drone απαιτείται πιστοποιητικό Α2?

Υπάρχοντα drones (χωρίς ετικέτα αναγνώρισης κλάσης)
Αν το drone σας ζυγίζει πάνω από 500 gr και έως 2 kg και θέλετε να πετάξετε σε αστικό περιβάλλον και κοντά σε κόσμο, θα πρέπει να έχετε πιστοποιητικό Α2. Αυτό πρακτικά περιλαμβάνει drones όπως πχ.:

 • όλη τη σειρά phantom (phantom 3, phatom 4, phantom 4 pro, phantom 4 rtk κλπ.),
 • σχεδόν όλη τη σειρά mavic (mavic pro, mavic 2 pro, mavic 2 zoom, mavic 2 enterprise, mavic air 2 κλπ.)

Αν το drone σας ζυγίζει πάνω από 2 kg (πχ σειρά inspire 2 ή σειρά matrice) και θέλετε να πετάξετε σε αστικό περιβάλλον και κοντά σε κόσμο, θα πρέπει να έχετε πιστοποιητικό χειριστή για την ειδική κατηγορία.

Drones με ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (C0-C4)
Με το πιστοποιητικό Α2 θα μπορείτε επίσης να πετάτε κανονικά τα drone που θα κυκλοφορήσουν με ετικέτα αναγνώρισης κλάσης (C2) στην υποκατηγορία Α2 (και Α3) της ανοιχτής κατηγορίας.

Συχνές Ερωτήσεις – FAQ

Πρέπει να είστε τουλάχιστον 16 ετών.

Τα on-line μαθήματα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες 12 θεματικές ενότητες (9 μαθήματα της υποκατηγορίας Α1/Α3 και επιπλέον 3 μαθήματα της υποκατηγορίας Α2), τις οποίες πρέπει να έχετε ολοκληρώσει πριν δώσετε τις θεωρητικές εξετάσεις:

 1. Ασφάλεια πτήσεων
 2. Περιορισμοί εναέριου χώρου
 3. Νομοθεσία για την αεροπορία
 4. Περιορισμοί ανθρώπινων επιδόσεων
 5. Επιχειρησιακές διαδικασίες
 6. Γενικές γνώσεις περί ΣμηΕΑ
 7. Προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων
 8. Ασφάλιση
 9. Προστασία από έκνομες ενέργειες
 10. >Μετεωρολογία
 11. Επιδόσεις πτήσης ΣμηΕΑ
 12. Μέθοδοι τεχνικού και επιχειρησιακού μετριασμού των κινδύνων στο έδαφος

Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας υπάρχουν επαναληπτικές ερωτήσεις για την κάθε ενότητα και αφού ολοκληρώσετε όλες τις ενότητες υπάρχουν επαναληπτικά κουίζ εφ’ όλης της ύλης για την προετοιμασία σας για τις θεωρητικές εξετάσεις.

Έχετε  έξι (6) μήνες από την ημερομηνία εγγραφής σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέχρι να δώσετε τις θεωρητικές εξετάσεις. Ωστόσο η πλειοψηφία ολοκληρώνει συνήθως τη διαδικασία μέσα σε 24-48 ώρες.

Μόλις εγγραφείτε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε απεριόριστο αριθμό επαναληπτικών κουίζ! Το σύστημα των επαναληπτικών κουίζ χρησιμοποιεί μια συνεχώς ανανεούμενη βάση ερωτήσεων και δημιουργεί για σας ένα νέο κουίζ κάθε φορά.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι όποιος κάνει τα επαναληπτικά κουίζ αρκετές φορές, τα πάει πολύ καλά στις εξετάσεις!

Αφού έχετε ολοκληρώσει την on-line εκπαίδευση και είστε έτοιμοι, μπορείτε να κλείσετε εύκολα από την πλατφόρμα μια ημερομηνία που να σας βολεύει για τις θεωρητικές εξετάσεις.

Μπορείτε να κάνετε τις θεωρητικές εξετάσεις Α1-Α3 on-line από την άνεση του σπιτιού σας. Θα χρειαστεί να έχετε επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop και καλή σύνδεση internet.

Πριν την έναρξη των εξετάσεων θα γίνει η ταυτοποίησή σας και κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει η κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή σας να είναι ενεργά για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας.

Οι θεωρητικές εξετάσεις Α2 διεξάγονται πλέον με φυσική παρουσία στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ή on-line (proctored on-line exams). Για τις on-line εξετάσεις Α2 θα χρειαστεί να έχετε επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop, κινητό ή tablet, καλή σύνδεση internet και να ακολουθήσετε τη διαδικασία proctoring  (πριν την έναρξη των εξετάσεων θα γίνει η ταυτοποίησή σας, έλεγχος του χώρου και κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει η κάμερα και το μικρόφωνο του υπολογιστή σας να είναι ενεργά για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας.)

Το πρόγραμμα “Α1/Α2/Α3” περιλαμβάνει δύο διαδικτυακές (on-line) εξετάσεις ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής: μία 40 ερωτήσεων Α1/Α3 και  μία 30 ερωτήσεων Α2.

Έχετε στη διάθεσή σας 50 λεπτά για τις εξέτασεις Α1-Α3 και 40 λεπτά για τις εξέτασεις Α2

Ο βαθμός που απαιτείται για να περάσετε τις θεωρητικές εξετάσεις είναι 75%.

Στην περίπτωση που ήσασταν απών στις εξετάσεις ή τυχόν δεν περάσατε, θα μπορέσετε να ξαναδώσετε στις επόμενες θεωρητικές εξετάσεις χωρίς επιπλέον χρέωση.

Αφού ολοκληρώσετε με επιτυχία τις θεωρητικές εξετάσεις Α1-Α3 και Α2, θα σας δώσουμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά ολοκλήρωσης της διαδικασίας για να υποβάλετε στην πλατφόρμα της ΥΠΑ αίτηση για έκδοση των σχετικών  πιστοποιητικών Α1-Α3 και Α2.

Μόλις η αίτηση σας εγκριθεί, κατεβάζετε τα πιστοποιητικό Α1-Α3 και Α2 από την πλατφόρμα της ΥΠΑ.

Η άδειες Α1-Α3 και Α2 ισχύουν για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία έκδοσής τους.

Σαφώς. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός δεν ξεχωρίζει την ερασιτεχνική από την επαγγελματική χρήση στην ανοιχτή κατηγορία. Θα πρέπει πάντα όμως να τηρείτε τις προϋποθέσεις και περιορισμούς των πτήσεων της υποκατηγορίας Α2 της ανοιχτής κατηγορίας.

Ημερομηνίες τμημάτων Θεωρίας STS
για κατόχους Α2
[ 3ήμερα τμήματα, 1 ΠΣΚ, 09:00-17:00 ]

Φεβρουάριος 2024

1ο Τμήμα :
23 - 25 Φεβρουαρίου (1 ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

Μάρτιος 2024

1ο Τμήμα :
29 - 31 Μαρτίου (1 ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

(Θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής του
τμήματός σας όταν εγγραφείτε)

Για οποιαδήποτε απορία ή για περισσότερες
πληροφορίες καλέστε στο:
6934118470

Ημερομηνίες τμημάτων Θεωρίας STS
[ 6ήμερα τμήματα, 2 ΠΣΚ, 09:00-17:00 ]

Φεβρουάριος 2024

1ο Τμήμα :
23
-25  Φεβρουαρίου & 01-03 Μαρτίου  (2ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

Μάρτιος 2024

1ο Τμήμα :
29
-31 Μαρτίου & 05-07 Απριλίου  (2ΠΣΚ, Ταχύρρυθμο)

(Θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής του
τμήματός σας όταν εγγραφείτε)

Για οποιαδήποτε απορία ή για περισσότερες
πληροφορίες καλέστε στο:
6934118470